Neumann János Egyetem Eduroam

Eduroam használati útmutató

Szolgáltatás

Intézményünk számára bevezetésre került az Eduroam rendszer, amely több hónapos közös munkának az eredményeként egy újabb szolgáltatással bővült. Ezáltal a felsőoktatásban részt vevő hallgatók illetve vendégek, most már képesek lesznek használni az eduroam wifi hálózat szolgáltatást az intézményen belül és bárhol máshol a világon, ha azok is partnerei a vezeték nélküli internet-szolgáltatásnak, az eduroamnak.

A szolgáltatás használata egyszerű, akik eduroam-os regisztrációval rendelkeznek, egy érvényes felhasználónév és jelszónak lesznek a birtokában, miután csatlakoztak. Így már tudni fogják használni az egyetem által szolgáltatott wifi hálózatot.
Az eduroamban résztvevő magyarországi intézmények listája megtalálható a cat.eduroam.org oldalon, ahol további információkat tudhat meg a szolgáltatásról.

Használata az eduroamnak

Első lépésként az (oldalról) le kell tölteni a kiválasztott operációs rendszerhez megfelelő telepítőt, ezt megteheti telefonra, tabletra, laptopjára vagy bármely más okos eszközére. Telefonra történő letöltés esetén ennek az oldalnak a segítségével tudja kiválasztani a megfelelő nyelvet, országot, intézményt és a letölteni kívánt telepítőt.

Mindezen beállítások mellet letöltheti telefonjára az eduroamCAT programot a Google Play vagy az Amazon Appstore-ról.Miután letöltötte és fel is telepítette a telefonjára, amit elindítja az alkalmazást az egyetem területén, közeli konfigurációban egyből látni kell majd a Neumann János Egyetemet. Az install fül alatt kell beírnia felhasználó nevét és jelszavát, amit a lent említett módon hajtson végre a 2.-es ponttól.


Laptophoz vagy bármi más eszközhöz való telepítést ezen az oldalon fog találni: https://cat.eduroam.org/?idp=2479

Ezen az oldalon a telepítő alatt, Minden platform-ra kattintva találja meg a többi telepítőt, amelyek közül fog tudni választani.

1. Az intézményben található vezetéknélküli hálózatok közül válassza ki az eduroam nevű hálózatot.
2. Adja meg saját felhasználói nevét a következő formátumban:@uni-neumann.hu 
3. Adja meg a (login név) jelszavát

A telepítő befejezésével egyből fel fog tudni csatlakozni az eduroam hálózatra és gond nélkül tudnia kell használni. Javasolt a saját felhasználónak a jelszavát megváltoztatnia amint tudja és javasolt az automatikus csatlakozás kivétele is az eduroam vezetéknélküli hálózatnál is.

Használata vendégfelhasználóként

Előfeltétele az egész szolgáltatás használatának, hogy ön már intézményénél elkészítette eduroam fiókját. Első lépésben csatlakozzon fel az eduroam vezetéknélküli hálózatra, ezután kell megadnia felhasználónevét és jelszavát, amelyet a saját intézménye biztosította önnek. Az általános formátum magyar intézmény esetén:@.hu

Hibaelhárítás és elérhetőség

Nem tud csatlakozni a hálózathoz:
Belépésnél ellenőrizze, hogy jól írja le felhasználónevét illetve jelszavát, ha ezek után sem történik változás, próbáljon új jelszót megadni.
Ha bármi más probléma lép fel nyugodtan írj a következő címre: rendszergazda@uni-neumann.hu